Gondolkodjunk el azon, hogy mennyi időnk lesz hetente a kerttel foglalkozni, mire szeretnénk használni; sportolni, sütni, pihenni, vagy esetleg mindhárom. Érdemes kertépítő szakembert felkeresni és velük bejárni a területet. Építési telek vásárlása előtt is lehet szánni rá időt, hogy érdemes-e egyáltalán megvásárolni a kinézett területet, mert rengeteg dolgot a vásárló másképpen lát, és itt akár több milliót is spórolhatunk egy jó terület vásárlásával a későbbi építkezésekre gondolva.

Tudnunk kell, hogy a kert nem erdő, vagy rét, ahol hatalmas helye van mindennek szabadon nőni, fejlődni. Sokszor a cserjék, bokrok végleges magassága már kisebb fák magassága is lehet, de ezt egy díszkertben nem hagyhatjuk, hacsak ez a kert nem több hektáron terül el, bár még ott is foglalkoznunk kell növényeinkkel, ha szépet akarunk, mivel a dísznövények, igénylik ezt a törődést, nem úgy, mint vadon élő társaik. Ezért, ha elhatározzuk, hogy szép kertet szeretnénk, nézzünk utána milyen növényeket érdemes telepíteni, ami viszonylag kevesebb gondozással is szép lehet

Egy jól kitalált kert folyamatosan bővíthető, évről-évre szépíthető, mert stabil alapokra épült, megfelel minden szakmai elvárásnak, könnyen kezelhető és sok örömöt jelent a használójának.


2012. augusztus 7., kedd

Sziklakert építése a kertépítésben



Sziklakert építése és beültetése sziklakerti dísznövényekkel


A sziklakert kiváló a kertben természetesen meglévő vagy mesterségesen kialakított szintkülönbségek áthidalására. Már pár 10 centi is alkalmas lehet arra, hogy szép sziklakertet tudjunk építeni.




Ügyeljünk arra, hogy ne sok apró sziklát építsünk be, hanem inkább nagyobbakat, amiket még elbírunk kézi erővel. Persze lehet több száz kilós köveket is beépíteni, de ez csak gépi erővel lehetséges. Ez nagy területen, nagy szinteknél mutat jól.



Mikor meg van a kiszemelt a területünk, alaposan takarítsuk ki és töltsük fel jobb minőségű termőfölddel. Ebbe a közegbe jobb a gyökérfejlődés és persze ültetni is könnyebb.

A kerti sziklák elhelyezésénél érdemes valami egységes képet kialakítani. Mielőtt nekilátunk, gondoljuk át alaposan, hogy pontosan mit is szeretnénk. A köveket egyesével süllyesszük le, ne csak rádobáljuk a rézsű tetejére.



A sziklakerti dísznövények telepítésénél alakítsunk ki megfelelő ültető-közeget, és abba tegyük őket. Figyeljünk a szakszerű ültetésre, mert ez hosszútávon befolyásolja majd a sziklakertünk életét.





Jó kertészkedést Mindenkinek!

2012-08-07

Spiegel Ákos
SD Kert – www.s-d.hu

2012. augusztus 1., szerda

Kertépítés - füvesítés


Füvesítés

A kerti füvesítés gyepszőnyeggel a leghatékonyabb, hiszen 2-3 hét, és használható, de rögtön szemet gyönyörködtető mikor elkészül. A kertépítésben az utolsó munkafolyamat, amit a tereprendezés, szegélyezés és a növények ültetése után végezhetünk el a legeredményesebben.



Füves arányok tervezése (kerttervezés)
Ha szép kertet szeretnénk, törekedjünk a nagyobb összefüggő füves részekre, és ne szabdaljuk túlságosan szét ezeket. Jó a szemnek az egybe-zöld látvány. Mindig arányos legyen a terület méretével a gyepfelület.



Mikor füvesítsünk?
Bármikor lehet, amikor a hőmérséklet nincs tartósan 0 °C alatt, és nem emelkedik tartósan 35 °C fölé. Figyeljük az időjárást, mert a termőföldterítés után nem túl jó, ha megázik a területünk, mert akkor nehezebb lesz a tömörítés.

Talaj-előkészítés
Fontos a terület előkészítése, ami terepegyengetésből és a terület megtisztításából áll. Ezt a munkafolyamatot legjobban gereblyével tudjuk elvégezni. Mikor ezzel készen vagyunk, jöhet a terület tömörítése, amit kerti hengerrel végezhetünk.

Gyepszőnyegterítés
Gyepszőnyegterítés előtt teríthetünk vakond-hálót a várható túrások megelőzése érdekében. Mikor túl meleg van, érdemes a reggeli órákban füvesíteni és felhasználásig árnyékban tárolni a gyepet. Aznap fel kell használnunk nyáron, vagy a felhasználásig kitekerjük, és folyamatosan öntözzük.



Érdemes a kertépítés folyamán kisebb növényeket telepíteni, ezzel kispórolhatjuk a gyepszőnyeg árát. A növények az automata öntözőrendszer mellett úgyis 1,5-2 év alatt kicsiből is hatalmasat nőnek. Ezzel a gyepfelületünk is egyöntetű és könnyen kezelhető lesz.




Jó kertészkedést Mindenkinek!

2012-08-01

Spiegel Ákos
SD Kert – www.s-d.hu